Stavba parkoviště za bytovým domem na ulici Železničářů je v plném proudu

Celkem 45 parkovacích míst přibude do konce roku za bytovým domem na ulici Železničářů nedaleko vlakového nádraží. Stavba parkoviště předchází rozsáhlé rekonstrukci přednádražního prostoru.

"Původně mělo být parkoviště součástí projektu rekonstrukce přednádraží, který chceme financovat z evropských zdrojů. Celý proces žádosti o dotaci je ale velmi složitý a časově náročný, proto jsme rekonstrukci parkoviště zahájili dříve a z vlastních zdrojů. Dalším důvodem je to, že rekonstrukce přednádraží byla komplikovanější z pohledu projektu a stavební povolení na samotnou rekonstrukci přednádraží si vyžádalo delší čas," vysvětluje primátor Havířova Josef Bělica.

Nové parkoviště ze zámkové dlažby spolu s novými chodníky, osvětlením a příjezdovou cestou vyjde město na téměř 9 milionů korun. Součástí stavby parkoviště je vybudování dešťové kanalizace včetně odlučovače lehkých kapalin a retenční nádrže.

"Stavbu se daří realizovat dle naplánovaného harmonogramu – máme za sebou stavbu dešťové kanalizace pro odvodnění celé plochy včetně uložení retenční nádrže a odlučovače ropných látek, položení kabelů pro nové veřejné osvětlení a vztyčení stožárů, na něž byla namontována svítidla," shrnuje průběh prací Lenka Krejčová z oddělení investic havířovského magistrátu s tím, že nyní probíhá výstavba samotného parkoviště.

Dotace schválená, rekonstrukce přednádraží může začít

Na stavbu parkoviště za bytovým domem naváže rekonstrukce přednádražního prostoru. Evropská komise nedávno vyhověla žádosti města o evropskou dotaci v rámci projektů ITI. Počátkem příštího roku město vysoutěží dodavatele stavebních prací a na jaře zahájí samotnou stavbu.

Projekt řeší rekonstrukci prostor před výpravní budovou vlakového nádraží v Havířově, zahrnuje výstavbu krytých zastávek a příchozích koridorů, přivedení cyklostezky, opravu chodníků, autobusových zálivů a veřejného osvětlení. Jeho neméně podstatnou součástí je také navýšení počtu parkovacích míst rozšířením parkoviště v těsné blízkosti vlakového nádraží a zlepšení estetičnosti oblasti pomocí nových prvků městského mobiliáře a vysázené zeleně.

"Žádost o dotaci splnila všechna kritéria závěrečného hodnocení způsobilosti a projekt je doporučen k financování. Přeměna přednádražního prostoru nás vyjde na více než 120 milionů korun a výše podpory může dosáhnout až 90 procent způsobilých výdajů," uvádí Eva Havlů z oddělení strategického rozvoje magistrátu města.